Zbyt szybko ubywający olej? O2 1.9 TDI BXE

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Reyjkavik
    Classic
    • 2013
    • 7

Ludzie ratujcie. Minął rok i znowu mam problem, klima nie domaga przez ten problem. Jakieś pomysły. Sorry za odgrzewanie kotleta.
    1.9tdi BKC
  • starez
    Drive
    • 2011
    • 59

Witam

od 2 miesiecy jestem szczesliwym posiadaczem O2. DO tej pory jezdzilo sie bez zadnych problemow. Auto kupione ze sprawdzonego zrodla, swiezo po wymianie plynow i rozrzadu. Wymieniony olej był przy 164tys, od 9 wrzesnia przejechałem 9 tysiecy kilometrow (z małym hakiem) Cykl mieszany, ale głownie miasto. Spalanie w normie na poziomie 6,5-7,5 l/100km.
    Wczoraj wrócilem do domu, odstawilem auto do garazu, dzisiaj rano wsiadam odwiozłem dziewczyne do pracy, po czym odpalając ponownie auto zapalila sie kontrolka stanu oleju.
    I tu moje pytanie, czy nie za szybko? Na etykiecie na ktorej jest zapisane kiedy i co było wlane jest wyraznie napisane "nastepny przeglad przy 194 tys." ja nawet nie przejechałem 1/3 tego dystansu a zapaliła sie kontrolka. Sprawdzilem poziom oleju w garazu i było go bardzo mało. (ponizej min) Jakie sa wasze zdania?
    Autko tak jak pisalem ma przebieg 174 tys, silnik BXE 1.9 105km seria.

Komentarz

• german81
      L&K
      • 2010
      • 1414
      • Octavia II combi (1Z5)
      • AUQ 1.8 20VT 180 KM
      • BZB 1.8 TSI 160 KM

1l/10 tys km jest zurzyciem w normie .a tak przy okazi jaki olej był zalany .ja bym ci radził robic wymiany co 10 15 tys km a nie co 30 tys.
      diagnostyka vag 602-614-253

Komentarz

• starez
        Drive
        • 2011
        • 59

no tez bylem w szoku, ze napisali 30 tys. to troche duzo jak na ten przebieg.
        mialem T5 2.5 z przebiegiem 500 tys to tam 15 tys dla oleju bylo max, wiec to samo bede robil tutaj. ale wlasnie zdziwilem sie ze juz pojawila sie kontrolka. a poziom oleju tak jak pisalem nabagnecie był minimalny. zalany był castrolem z tego co widzialem

Komentarz

• german81
          L&K
          • 2010
          • 1414
          • Octavia II combi (1Z5)
          • AUQ 1.8 20VT 180 KM
          • BZB 1.8 TSI 160 KM

na nastepna wymiane spróbuj zmienic olej na inny ja miałem podona jazde tez z castrolem ale na 1000 km ubywało 0.8l po zmanie na mobila problem zniknoł i od wymiany do wymiany nie dolewam nic .a tak na marginesie obiło mi sie o uszy ze castrol jest rozlewany na jednej lini produkcyjnej w płocku z lotosem i orlenem tylko do róznych butelek
          diagnostyka vag 602-614-253

Komentarz

• loru
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 4286
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez starez
            przejechałem 9 tysiecy kilometrow
            to taki standard, też tak mam, profilaktycznie sprawdzam co 5kkm i dolewam ubytki
            O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• abstinent
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 4842
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

u mnie nic nie łyka, tzn na motulu nic w sumie nie dolałem, teraz muszę sprawdzić na LM jak to wygląda, na razie ok z tym że mało robię km, więc trudno będzie sprawdzić, a na wiosnę już wymiana :szeroki_usmiech
              co 15 zmieniam

Komentarz

• adamusek
                Rider
                • 2010
                • 331

ja co 4-5kkm dolewam 0,5 l - jezdze na fabrycznym LL, wymiany co 30kk,
                TTM gosc z ASO twierdzi ze po 60kkm troche mniej bedzie bral ale jakos mu nie wierze
                Prowadzi NaviExpert Lifetime
                Ostrzega Yanosik
                Nagrywa Vicovation TF-2 EZ

Komentarz

• piramida
                  RS
                  • 2009
                  • 12222
                  • Superb III (3V3)

starez, wymianiej olej co 10-15tys i wszystko będzie dobrze
                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

Pracuję...